Despre sudura – electrozii utilizati la sudarea otelurilor aliate

Elementul extern și extrem de important atunci când vine vorba de sudură și puncte de sudură

Pentru a îmbina două bucăți de metal, pentru a le lipi unul de celălalt nu trebuie să existe valențe artistice ci sunt necesare cunoștințe solide de structura materialelor, de fizică și puțină matematică. Pentru multă lume sudura și aparatele de sudură reprezintă ”un joc pentru copii”, dar de cele mai multe ori nu este atât de ușor precum pare la prima vedere.

 

Aparatele de sudură sunt de multe tipuri, dimensiuni, puteri energetice, fiecare fiind capabil să sudeze sau să taie elemente metalice care diferă ca și structură sau compoziție

Tăierea unui exoschelet metalic al unei nave de luptă nu este același lucru cu a tăia sârma unui gard sau o bară de doi centimetri în diametru. Un aparat de sudură cum este TELWIN Nordica 4,185 este utilizat în general în construcțiile ușoare sau în uz personal. Acesta utilizează electrozi rutilici, adică electrozi care au un înveliș de titan. Un dezavantaj al acestui tip de electrod îl reprezintă viteza de topire relativ mică ceea ce conferă o putere de pătrundere mică.

Cunoașterea structurii materialelor duce la înțelegerea imediată a utilizării și a capacității unui aparat de sudură cum este TELWIN Nordica 4,185. Construcțiile de oțel calmat sau necalmat, cu 0,25% carbon, care este unul dintre cele mai răspândite învelișuri sunt în general materialele care sunt sudate cu electrozii rutilici. 

 

Folosirea unui alt tip de electrod, cum este cel cu înveliș organic și în special cel care are înveliș de 12% celuloză duce la posibilitatea sudării sub arc electric

Celuloza la ardere elimină dioxid de carbon, care este utilizat pentru protecția arcului electric la hidrogenul și azotul din atmosferă. Bioxidul de siliciu este utilizat pentru a realiza electrodul acid, folosit de asemenea pentru sudarea oțelurilor aliate. Acest tip de electrod formează un arc care asigură o penetrare rapidă deoarece este stabil și deosebit de cald, dar nu este protejat împotriva hidrogenului și azotului din atmosferă. De asmenea nu poate să fie utilizat pentru sudura la poziție, iar materialele care se sudează trebuie să fie așezate pe orizontală.

 

Oțelurile necalmate sunt materialele de sudură cel mai des întâlnite atunci când sunt folosiți electrozii cu acid.

La achiziționarea unui aparat de sudură este important să aveți în vedere și aspectele legate de materialele pe care urmează să le sudați. De asemenea, trebuie să știți ce tipuri de electrozi pot fi folosiți de către aparatul de sudură respectiv. Un exemplu ideal este aparatul de sudură TELWIN Nordica 4,185 care utilizează electrozii rutilici.

 

Aparate de sudura net7