Sfaturi utile despre sculele pneumatice

scule pneumaticePentru cei care nu sunt familiarizați cu fenomenul aerului comprimat, este bine să începeți inițierea prin asemănarea cu sistemul hidraulic. Aerul comprimat este utilizat atât pentru utilaje, echipamente sau motoare de dimensiuni mari, cât și pentru activarea unor scule de mici dimensiuni. Există chiar și puști și pistoale cu aer comprimat. Fie că sunt ciocane pneumatice, mașini de înșurubat pneumatice, mașini pneumatice de găurit sau polizoare pneumatice, aerul comprimat și presiunea sunt elementele care angrenează și pun în mișcare aceste mașinării. De exemplu, prin utilizarea aerului comprimat, ciocanul pneumatic poate ajunge la 4500 de lovituri pe minut, ceea ce înseamnă 75 de bătăi pe secundă. În aceeași ordine de idei, cu un cuplu de 500 Nm și 7000 de rotații pe minut, mașina pneumatică de înșurubat cu impact poate să facă față oricărei provocări. 

 Securitatea pe primul plan

Trebuie să țineți totodată cont de faptul că sunt elemente mecanice și că se lucrează cu aer sub presiune, condiții care implică și favorizează apariția unor riscuri, uneori destul de mari. Din acest motiv, câteva măsuri de protecție s-ar putea să fie apreciate și privite ca atare. Primul și cel mai ușor mod de a vă proteja este să aveți grijă de uneltele pe care le folosiți și să le păstrați în condiții bune de muncă. Inspectați înainte de a începe munca elementele componente ale echipamentului. Insistați în special pe furtune, care se pot eroda și se pot fisura. Grăsimile și uleiul sunt un agent puternic coroziv pentru furtune, ceea ce ne duce mai departe la ideea de furtun suspendat pe suport rotativ. Asigurați-vă că toate conexiunile furtunelor sunt în bune condiții și că sunt strânse prin cuple speciale. Cu siguranță nu vă doriți să scăpați furtunul din mână sau să se desprindă de echipament. Niciodată să nu desfaceți furtunul de la aparat în timp ce acesta este încă sub presiune. Ochelarii de protecție sunt o necesitate și împreună cu aceștia echipamentul de protecție nu ar trebui să lipsească. Ce este important de reținut estă că nu trebuie să folosiți aerul comprimat pentru curățenia unor suprafețe. Dacă totuși vă doriți acest lucru, nu depășiți presiunea de 30 psi la ieșirea de pe țeavă. În caz contrar, riscurile de accidentare cresc exponențial. 

Un lucru de calitate se face cu echipamente de calitate

Fie că bateți un nit, sau înșurubați un șurub, sau spălați o mașină, atunci când folosiți mașini și scule pneumatice încercați să vă gândiți că lucrați cu materiale uzabile, care necesită o atenție deosebită. Urmăriți cu atenție termenele de garanție, verificați periodic elementele componente și utilizați echipament de protecție adecvat.